Architect

Onze woonwijk met de karakteristieke witte huizen werd ontworpen door de Nederlandse architect Frans Korteweg. Hij werd geboren in 1910 en was werkzaam van 1946 tot 1963. Hij woonde in een door hem zelf ontworpen huis aan de Vesaliuslaan in Stratum. Typerend voor de architectuur uit de Wederopbouwperiode is het gebruik van de betonelementen in de borstwering op de verdieping.

Tien jaar voordat Korteweg zijn plannen voor deze wijk ontvouwde ontwierp hij het pand van Lunchroom Verheugen op de hoek van Nieuwstraat en de Vestdijk. Het werd gebouwd na het Sinterklaasbombardement op 6 december 1942 waarbij de oorspronkelijke zaak van banketbakkerij Verheugen op de Demer in de binnenstad verwoest werd. Een dag na de bevrijding van Eindhoven op 19 september 1944 werd deze prachtige nieuwbouw tijdens een bombardement volledig in puin gelegd, nog voordat het gereed was. Al wat rest is een mooie zwart-wit foto op de website van Eindhoven in Beeld.
Ook heeft Korteweg al in 1956 een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van hotel-cafe-restaurant ’t Silveren Seepaerd aan het Stationsplein. Uiteindelijk is er echter voor een ander ontwerp gekozen. Voor diegenen die nooit van dit vermaarde hotel gehoord hebben wordt vermeld dat dit na een noodlottige brand in 1971 werd afgebroken.
Mochten er mensen zijn die weten of er nog meer gebouwen zijn die door Korteweg zijn ontworpen, dan horen we dit graag via info@wittewel-sintenbuurt.nl.

Korteweg Silveren Seepaerd
Artist Impression voor de uitbreiding van het Silveren Seepaerd Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven – RHCe
Lunchroom Verheugen, tegenover waar nu de Albert Heijn op de Vestdijk gevestigd is. Bron: Collectie W.F. Hullings

Korteweg woning aan de Vesaliuslaan